Hvorfor fornybar?
Klimakrisen er verdens største utfordring, med alvorlige konsekvenser for fremtidige generasjoner. Som et stort, norsk selskap er vi nødt til å bidra ved å redusere energiforbruk, og ved å produsere fornybar energi.

De fleste er enige i at både ASKO, og samfunnet ellers, må dekke mest mulig av energibehovet gjennom fornybar energi – og vi mener det bør gjøres så snart som mulig.
- I september 2019, la FNs klimapanel frem sin tredje spesialrapport om hav og is. Den viste at isen i Antarktis og på Grønland smelter raskere enn det som var fryktet tidligere. I Antarktis smelter omtrent 4500 tonn is hvert sekund, og det øker raskt.
- WWF ga i september 2020 ut sin nyeste rapport om naturens tilstand. Den er alarmerende. Funnene er krystallklare: Det haster hvis vi skal greie å snu utviklingen, og det vil ha store konsekvenser hvis vi ikke tar grep. Rapporten konkluderer med at det siden 1970 har vært en gjennomsnittlig nedgang på 68 prosent i de globale populasjonene av pattedyr, fugler, amfibier, reptiler og fisk. Klimaendringer utpekes som en av driverne til denne utviklingen.
Rapporter som dette viser hvor viktig det er å ta i bruk fornybar energi der vi kan. Det er nødvendig for å bidra til å bremse klimaendringene, og for å redde naturen.
Klimatiltak og naturhensyn
Når fornybar energi er nødvendig for å ta vare på naturen, blir det et paradoks å sette skille mellom naturopplevelsen og klimahensyn. Hensynet til inngrepsfri natur må balanseres med behovet for fornybar energi.
Norge trenger fornybar energi fra både vannkraft, vindkraft, solkraft og småkraft. ASKO Fornybar har fokus på alle disse formene for fornybar energi.
For at det skal monne med fornybar energi må den imidlertid kunne produseres i tilstrekkelig mengde, og på en økonomisk forsvarlig måte. I den nåværende situasjonen er landbasert vindkraft den energiformen som best innfrir kriteriene vi har satt. Det er for eksempel per i dag ikke nok tilgjengelige, nye, lønnsomme vannkraftverk til at disse vil dekke energibehovet. Og både sol- og vannkraftanlegg med de dimensjonene som er nødvendige for å produsere nødvendig mengde energi vil også innebære naturinngrep.
Vår tilnærming er at våre ressurser skal utløse ny, fornybar energi som enda ikke er bygget ut. Av den grunn kjøper vi ikke anlegg som er ferdig etablert og i drift, siden det ikke blir ny energi ut over det allerede eksisterende. Imidlertid må det være en konsesjon på plass.