Om oss
ASKO Fornybar skal utløse ny fornybar energi tilsvarende NorgesGruppens totale energibehov i tråd med konsernets ambisjon – klimanøytral 2030.
Alle former for fornybar energi er viktig, og vi trenger en balansert miks av energikilder for å sammen nå egne og globale klima- og energimål.
ASKO Fornybar skal utvikle ny fornybar energi tilsvarende NorgesGruppens totale energibehov. Dette er en del av konsernets bærekraftstrategi med mål om å bli klimanøytrale innen 2030. Vi skal nå energimålet gjennom effektivisering, utvikling, utbygging og realisering av ny fornybar energi.
ASKO Fornybar er heleid av NorgesGruppen som har nærhet til lokalsamfunn og er representert i over 80 prosent av landets kommuner. Alle bærekrafts dimensjonene skal ivaretas når vi driver med utvikling av fornybar energi; herunder miljømessig-, økonomisk-, og sosial bærekraft. Et viktig verktøy for å ivareta alle bærekrafts dimensjonen er godt samarbeid med alle involverte parter. Lokale grunneiere og kommuner spiller derfor alltid en sentral rolle i våre fornybarprosjekter.
Behovet for fornybar energi er enormt og øker globalt. Vi velger derfor bort alternativene som innebærer oppkjøp av eksisterende anlegg og kvoter, da dette ikke bidrar til å utløse ny fornybar energi som verden sårt trenger.
Vårt nåværende fokus er på vind-, sol- og vannkraft, med hovedfokus på landbasert vindkraft. For at prosjektene våre skal bli realisert, er vi opptatt av at de skal gjennomføres på en måte som ivaretar naturen, grunneiere og samfunn.
Ronny Johnsrød, daglig leder ASKO Fornybar ASSom norsk produsent av fornybar energi er ASKO Fornybar positive til strengere konsesjonslovgivning. Det er som eksempel viktig med grundige utredninger rundt artsmangfold, og positivt med kortere tid fra konsesjon gis til prosjekt igangsettes.
Natur og naturmangfold
Utnyttelse av fornybar energi innebærer i dag en viss grad av arealbeslag. Når vi vurderer areal som kan være egnet for kraftutbygging ønsker vi å gjøre det i tråd med naturens forutsetninger og premisser. Vi har fokus på at anleggene våre skal ha minst mulig påvirkning på omgivelsene og bevaring av naturen. Vi legger til rette for naturlig revegetering av stedegne arter. Målet vårt er at de berørte områdene i fremtiden skal tilbakeføres til naturlig forstand, så langt det lar seg gjøre.
Vi følger alltid nasjonale retningslinjer og veiledere i vårt arbeid. I tillegg har vi utarbeidet et sett med egne interne krav til påvirkning på lokale forhold og stedlige kvaliteter som strekker seg lenger enn dagens lovverk.
«Blade lifter» – for å unngå unødig sprengning
Vi er opptatt av å bruke naturbevarende løsninger når vi etablerer anlegg. Et eksempel er hvordan vi benyttet en «blade lifter» fra Tyske Swandner da vi satte opp fem vindturbiner i Gjesdal kommune. Dette kjøretøyet er en avansert måte å transportere vindturbiner, som minsker behovet for naturinngrep i byggefase. Det bruker hydraulikk for å heise turbinbladet opp i en vinkel på 60°. Dette gjør at bladet løftes over mange hindringer og svinger i landskapet. Disse kan forbli uberørt, og man unngår unødvendig sprengningsarbeid.