ASKO

Norges Speiderforbund sin landsleir
Norges Speiderforbund sin landsleir

Allerede i 2014 begynte Jens Ramfjord som har ansvaret for Unil i Midt-Norge, å jobbe for å få levere mat til Norges Speiderforbund sin landsleir NORD2017 i Bodø. I februar i år kom det positive svaret, ASKO skulle levere maten. Bare i stabskantina serveres 6-700 kilo med middag fra Matbørsen hver dag!

Speidere, ledere og staben (de som holder leiren i gang) drikker daglig pallevis med First Price juice, forteller Jens. Unil leverer en stor andel av maten. Dette inkluderer blant annet juice, saft og mange sorter pålegg. First Price sjokoladepålegget er så populært at det gikk tomt, men de fikk raskt levert mer.

- Matleveransene har gått veldig bra. Det er mange hos ASKO som virkelig har stått på. En lørdag kveld i sommer satt Eirik Fiskvik fra ASKO MIDT-NORGE og jeg og supplerte, tok vekk, fjerna og tilpassa matleveringene. Allerede natt til mandagen etter kom leveransen til leiren. Sjåfør Tor Erik Bjørnbeth Aune hadde egentlig fri, men brukte fridagen sin på å levere varene til leiren, det imponerer meg, sier Jens.

Mat fra Matbørsen i kantina Staben og Roverne (speiderne over 16 år) spiser i en kantine. Her er det Hanne Mette Lundberg som er sjefen. Hun befinner seg store deler av døgnet på en stor rød låve midt i leiren. Her er det bord og benker, og et provisorisk kjøkken.

- Her lager vi mat til 1500 personer fire ganger i døgnet, forteller hun. Hanne Mette har gjort den samme jobben på de siste fire landsleirene til Norges Speiderforbund. Matbørsen leverer all middagen til stabskantina. Hanne Mette viser fram en oppskriftsbok. – Dette er utrolig god mat, og vi hadde ikke klart å lage mat til så mange uten. Alle skryter av maten, og vi serverer 6-700 kilo middag pr. dag! Til de tre andre måltidene går det rundt 300 brød pr. dag.

Kjøkkenet er satt sammen av hyller, en komfyr som ser ut som den er tatt med hjemmefra, arbeidsbord, oppvaskkummer og et eget kaffetrakterhjørne. Her står det ALI kaffe over alt. Hanne tar vekk en luke i veggen, og vi kikker rett ned på et rullebånd som går fra etasjen under. – Der nede stekes maten, før den fraktes opp hit. Vi må begynne å varme opp maten et par timer før middag for å rekke å få alt klart. Maten oppbevares i termokasser fram til servering. Et av kjøleskapene er fylt opp med First Price pålegg. 

Ute i speidergruppene er det speiderne som selv lager mat. På forhånd har de valgt om de vil spise fort, spise godt eller spise flott, og får råvarer utdelt på grunnlag av dette. Fort er enkleste alternativ mens flott nærmer seg gourmet med mange råvarer. 

Fakta om Norges Speiderforbund: 

Nord 2017 er Norges speiderforbunds landsleir på Rønvikjordene i Bodø fra 1. til 8. juli 2017. Landsleir arrangeres hvert fjerde år og samler speidere fra hele Norge til friluftsliv, vennskap, samarbeid og opplevelser. I tillegg kommer det deltakere fra over 30 andre land. Totalt kommer det rundt 9000 speidere til Bodø, og ca. 1000 av dem kommer fra utlandet, så dette blir stort!

Norges speiderforbund er en barne- og ungdomsorganisasjon med ca. 18 500 medlemmer. Formålet er å utvikle mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet. Forbundet er en del av den internasjonale speiderbevegelsen med ca. 40 millioner medlemmer over hele verden. I Norge er arbeidet organisert i rundt 400 lokale speidergrupper.